Zasa raz som nakukla do francúzskej kuchyne a upiekla cez víkend obľúbenú galetku. Hoci by som tento koláčik naplnila najradšej rebarborou a orechmi, v rámci momentálnych ovocných možností som sa musela uspokojiť len s vybielením mrazáku. Našťastie som tam našla ešte domáce mrazené jahody, maliny, černice a ríbezle, tak mi to hneď zlepšilo náladu.
A aj keď dnes pridávam sladkú verziu, určite si onedlho spolu pripravíme aj galetku so slanou náplňou, lebo je to výborný a jednoduchý koláčik.
Ingrediencie:
Na cesto:
200 g hladkej múky
100 g zmäknutého masla
40 g kryštálového cukru
50 ml mlieka
štipka soli
žĺtok na potretie
Na plnku:
250 g jemného tvarohu
1 vanilkový cukor
1 polievková lyžica kryštálového cukru
1 kávová lyžička krupice (aby sa tvaroh neroztekal, na zahustenie)
ovocie podľa chuti (dala som asi 300 g mrazeného)
1 polievková lyžica kryštálového cukru na posypanie
Príprava: 15 minút Pečenie: 35 minút
Postup:
V miske spolu zmiešam múku s cukrom, maslom, soľou a na záver postupne pridávam mlieko tak, aby sa cesto spojilo do hladkej hmoty. Urobím z neho hrubú placku (aby sa mi dobre vaľkalo) a uložím do chladničky aspoň na 15 minút.
Tvaroh vymiešam s cukrom, vanilkovým cukrom, citrónovou šťavou a krupicou.
Vyberiem cesto z chladničky a vyvaľkám do kruhového tvaru asi na hrúbku 4 mm. Do stredu rozotriem tvaroh, na vrh naukladám ovocie a posypem cukrom. Asi 3 cm okraje nechám voľné, tie potom poprekladám cez plnku, potriem žĺtkom a pečiem v rúre asi 35 minút. Po vychladnutí si sladké jazýčky môžu koláč ešte posypať práškovým cukrom:)
vyzerá to velice fajnovo stojí za to vyskúšať
Vyskúšala som. Bol výborný.