Tvarohová galetka s ovocím

Zasa raz som nakukla do francúzskej kuchyne a upiekla cez víkend obľúbenú galetku. Hoci by som tento koláčik naplnila najradšej rebarborou a orechmi,  v rámci momentálnych ovocných možností som sa musela uspokojiť len s vybielením mrazáku. Našťastie som tam našla ešte domáce mrazené jahody, maliny, černice a ríbezle, tak mi to hneď zlepšilo náladu.

A aj keď dnes pridávam sladkú verziu, určite si onedlho spolu pripravíme aj galetku so slanou náplňou, lebo je to výborný a jednoduchý koláčik. 

Ingrediencie: 

Na cesto:

200 g hladkej múky

100 g zmäknutého masla

40 g kryštálového cukru

50 ml mlieka

štipka soli

žĺtok na potretie

Na plnku:

250 g jemného tvarohu

1 vanilkový cukor

1 polievková lyžica kryštálového cukru

1 kávová lyžička krupice (aby sa tvaroh neroztekal, na zahustenie)

ovocie podľa chuti (dala som asi 300 g mrazeného)

1 polievková lyžica kryštálového cukru na posypanie

 

Príprava: 15 minút                      Pečenie: 35 minút

 

Postup:

V miske spolu zmiešam múku s cukrom, maslom, soľou a na záver postupne pridávam mlieko tak, aby sa cesto spojilo do hladkej hmoty. Urobím z neho hrubú placku (aby sa mi dobre vaľkalo) a uložím do chladničky aspoň na 15 minút.

Tvaroh vymiešam s cukrom, vanilkovým cukrom, citrónovou šťavou a krupicou.

Vyberiem cesto z chladničky a vyvaľkám do kruhového tvaru asi na hrúbku 4 mm. Do stredu rozotriem tvaroh, na vrh naukladám ovocie a posypem cukrom. Asi 3 cm okraje nechám voľné, tie potom poprekladám cez plnku, potriem žĺtkom a pečiem v rúre asi 35 minút. Po vychladnutí si sladké jazýčky môžu koláč ešte posypať práškovým cukrom:)

 

 

 

 

 

2 comments

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.