Džús? Áno. A je skvelý. Už som nevedela, čo s tekvicou, lebo od brownies cez polievku a pečené tekvicové hranolčeky, stále jej bolo dosť. A ani netuším, aká asociácia ma k tomu naviedla, ale asi najskôr to, že dcérke denne priravujem mrkvičku, ktorú nikdy nezje, ale spomenula som si na mrkvový džús, ktorý robievala moja stará mama. Keďže som netušila, ako sa robí, gúglila som, ale nič podobné ako tekvicový džús, som nenašla. Takže som zaexperimentovala, naliala manželovi keď prišiel domov a ticho čakala. Si kúpila? Lebo nezvykneme veľmi kupovať sladké nápoje. Uvarila. Uvarila džús, to akože sa dá? Prekvapivo áno. A bol výborný. Celý sme ho v ten deň vypili. Ešte za tepla som si do neho nastrúhala zázvor a štipku škorice a skvelo chutil aj tak. A tým menej odvážnym odporúčam tekvicu nahradiť čisto len mrkvou alebo pomarančami.
Ingrediencie:
300 g maslovej tekvice
1 veľká mrkva
3 polievkové lyžice medu
2 lyžice bazového sirupu
2 citróny
1 jablko
2 l vody
Postup:
Do vody si si dám variť tekvicu so šupkou a očistenú mrkvu na 30 minút. V posledných 5 minútach pridám citróny, med a sirup. Potom vyberiem tekvicu a orežem z nej šupku, vložím späť, pridám jablko a všetko spolu rozmixujem. Prepasírujem a džúsik je na svete.