Keď ich raz začneš jesť, máš problém prestať:) A to viem, o čom hovorím. Je to taká nediétna klasika, ktorú má každý rád a ktorá zmizne ako prvý sneh. Príprava je síce jednoduchá, ale keďže je potrebné kysnutie, tak sa dlhšie čaká ako pripravuje.
Ja si všetky kysnuté cestá pripravujem vždy večer. Zarobenie mi trvá len pár minút, cez noc krásne nakysne, ráno rýchlo upečiem, a celý deň mám pred sebou.
Ingrdiencie: (asi 120 pagáčikov o priemere 3 cm)
450 g hladkej múky
150 g kyslej smotany alebo bieleho jogurtu
200 g tvrdého na hrubo nastrúhaného syra (najlepšie čedar)
250 g roztopeného masla
3 žĺtky (2 žĺtky na cesto a 1 na potretie pagáčikov)
30 g droždia
150 ml vlažného mlieka
štipka kryštálového cukru
1,5 – 2 kávové lyžičky soli (v závislosti od slanosti použitého syra)
Príprava: 15 minút Pečenie: 15 – 20 minút
Postup:
Do misky si preosejem múku a do stredu vyhĺbim jamku. Do nej nalejem mlieko, rozdrobím droždie, pridám štipkou cukru a nechám stáť asi 10 minút pri izbovej teplote. Potom postupne pridávam smotanu, žĺtky, maslo, 150 g syra a dochutím soľou. To všetko premiešam, zakryjem ľanovou utierkou a nechám aspoň dve hodiny oddychovať pri izbovej teplote. Potom vyváľkam asi na 7 milimetrov hrubý plát a vykrajujem pagáčiky. Potriem žĺtkom, posypem zvyšným syrom a pečiem pri 180° 15 – 20 minút do zlatista.
cítim ako voňajú až k nám
Majka,
a nielen voňajúúúúú:)))