Nie je to originál francúzsky quiche, pretože ten sa nerobí z lístkového cesta, ale ako je u mňa zvykom, jeho rýchla a chutná kópia. Keď máš dilemu z toho, čo pripraviť na obed, večeru, návštevu alebo párty. Riešením je vždy tento vďačný koláč. Jeho výhodou okrem množstva variácií je aj to, že suroviny máš doma vždy po ruke a dá sa jesť teplý i za studena. Hoci nám chutí najviac práve táto verzia, neboj sa z neho čosi odobrať alebo pridať olivy, sušené paradajky, špenát či inú obľúbenú ingredienciu.
Suroviny:
1 balenie lístkového cesta (chladené vaľkané)
pór (stačí asi 10-15 cm kúsok)
1 polievková lyžica masla
3 plátky anglickej slaninky
1 syr mozzarella
6 cherry paradajok
1/2 cukety
1 smotana na šľahanie (250 ml)
1 vajíčko
hrsť strúhaného parmezánu
soľ, mleté čierne korenie
maslo alebo iný tuk na vymastenie formy
Postup:
Lístkové cesto si položím na jemne vymastenú okrúhlu formu, odstránim prečnievajúce cesto a vyplním nimi chýbajúce kraje. Na masle si do sklovita opečiem pór a uložím ho na pripravené lístkové cesto. Tiež si do zlata upečiem nakrájanú slaninku a poukladám ju naň spolu s nakrájanou mozzarellou a cherry paradajkami. Na vrch ešte poukladám na plátky nakrájanú cuketu. To všetko zalejem rozšľahanou zmesou vajíčka, smotany, nastrúhaného parmezánu, ktorá je ochutená trochou soli a čierneho korenia, a pečiem do zlatista asi 30-35 minút pri teplote 180°.