Rýchly slaný koláč z lístkového cesta (Quiche)

Nie je to originál francúzsky quiche, pretože ten sa nerobí z lístkového cesta, ale ako je u mňa zvykom, jeho rýchla a chutná kópia. Keď máš dilemu z toho, čo pripraviť na obed, večeru, návštevu alebo párty. Riešením je vždy tento vďačný koláč. Jeho výhodou okrem množstva variácií je aj to, že suroviny máš doma vždy po ruke a dá sa jesť teplý i za studena. Hoci nám chutí najviac práve táto verzia, neboj sa z neho čosi odobrať alebo pridať olivy, sušené paradajky, špenát či inú obľúbenú ingredienciu.

Suroviny:

1 balenie lístkového cesta (chladené vaľkané)

pór (stačí asi 10-15 cm kúsok)

1 polievková lyžica masla

3 plátky anglickej slaninky

1 syr mozzarella

6 cherry paradajok

1/2 cukety

1 smotana na šľahanie (250 ml)

1 vajíčko

hrsť strúhaného parmezánu

soľ, mleté čierne korenie

maslo alebo iný tuk na vymastenie formy

Postup:

Lístkové cesto si položím na jemne vymastenú okrúhlu formu, odstránim prečnievajúce cesto a vyplním nimi chýbajúce kraje. Na masle si do sklovita opečiem pór a uložím ho na pripravené lístkové cesto. Tiež si do zlata upečiem nakrájanú slaninku a poukladám ju naň spolu s nakrájanou mozzarellou a cherry paradajkami. Na vrch ešte poukladám na plátky nakrájanú cuketu. To všetko zalejem rozšľahanou zmesou vajíčka, smotany, nastrúhaného parmezánu, ktorá je ochutená trochou soli a čierneho korenia, a pečiem do zlatista asi 30-35 minút pri teplote 180°.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.