Ríbezľový džem

dzem

Konečne je tu leto a my môžeme od rána do večera stáť pri sporáku piecť, vyvárať a zavárať, aby sme rýchlo a efektívne spotrebovali, čo záhrada dáva:) Aby som Ti tu prácičku aspoň trocha uľahčila, šupnem tu jeden veľmi rýchly a skvelý recept na ríbezľový džem. Jeho príprava zaberie hodinku aj s nakladaním do fľaštičiek a rovnako rýchlo aj mizne:) U nás je to džem, ktorý spotrebujeme ako prvý. Zbožňujem ho pre jeho kyselkavú chuť, nedá  sa z neho presladiť a tiež ho robievam kvôli najobľúbenejšej oblátkovej torte môjho manžela (recept určite pridám v dohľadnej dobe), punčákom a lineckému pečivu.

Ingrediencie:

3 kg červených ríbezlí

1200 g cukru

Trvanie: 60 minút (aj s naložením do fľaštičiek)

Postup:

1. Umyté, neodstopkované  ríbezle daj variť na 20 minút na mierny oheň a sem tam nezabudni premiešať, aby ti neprehoreli. Ak chceš a máš čas, ríbezle odstopkuj, ale ja som zástanca šetrenia času, tak to nerobievam.

2. Potom ríbezle prepasíruj, pridaj cukor a ďalších 20 minút var za častého premiešavania na slabom plameni (mám indukčnú dosku, takže to robievam na stupni 2).  Ríbezle som pasírovala za pomoci kovového sitka a lyžice a šlo to bleskovo.

3. Potom už len nalej do fľaštičiek, no je potrebné mať džem stále na varnej doske, aby zostal čo najviac v tekutom stave. A áno, džem určite stuhne, kedže ríbezle obsahujú veľa pektínu. Fľaštičky prevráť hore dnom na 10 minút a potom, čo ich otoč späť. Ríbezľový džem je HOTOVÝ:)

 

 

 

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.