Pravá chatová polievka. Doslova zeleninové leto na tanieri. Zvykla som robievať nátierku z pečenej papriky, ale dostalo sa mi za košík nádhernej papriky, tak bolo potrebné ju spracovať:) Výsledkom je famózna polievočka, ktorú si pridaním obľúbených korenín vieš pripraviť na svoj obraz. Moja verzia je pre milovníkov ostrejšej chuti, tak čili pokojne uber, dobrú chuť ♥
Ingrediencie:
6 paprík
1 šalotka
3 strúčiky cesnaku
900 ml vývaru (najlepšie zeleninový, napr. z hokkaido tekvice alebo kurací)
olivový olej
100 ml smotany na šľahanie
soľ
čierne korenie
kurkuma
čerstvé čili
Postup:
Papriky si po dĺžke rozrežem, zbavím jadierok a poukladám na plech kožou hore. Cibuľu si rozrežem na polovicu, cesnak očistím a tiež dám na plech spolu s paprikou. Pokvapkám olivovým olejom a dám piecť do rúry na 200°C asi na 20-30 minút kým sa na šupke nezačnú tvoriť ako keby čierne pľuzgieriky.
Upečené papriky vyberiem ešte horúce z rúry, vložím do misky a zakryjem pokrievkou alebo tanierikom na 10 minút, aby sa zaparili a koža šla ľahšie dole. Následne papriky zbavím šupky, a spolu s cesnakom a cibuľou vložím do hrnca. Zalejem vývarom a rozmixujeme. Pridáme smotanu, ochutíme soľou a čiernym korením, pridáme na konček noža kurkumy a kúsok nakrájaného čili, a povaríme ešte asi 5 minút.
Odporúčam podávať posypanú bryndzou alebo feta syrom spolu s opečeným chlebom.
Vyzera polievocka vyborne a isto aj tak chuti ?
Dakujem 🙂 Mali sme trocha pikatnejsiu verziu, ale je to skvely letny recept:)