Toto je neskutočný chlebík ♡ Vlastne ani neviem, či ho mám skôr nazvať chlebom alebo pizzou:) Vyzerá ako chlebík, chutí ako pizza. Tak či tak, nikdy by som nepovedala, že z chlebíka sa dá vykúzliť takáto hra pre chuťové poháriky.
Recept trochu pripomína prípravu talianskej ciabatty, no líši sa niekoľkými zvratmi a hlavne dĺžkou kysnutia. Pri pridaní “pizzových ingrediencií” sa neboj popustiť uzdu fantázie a nezľakni sa ani kysnutého cesta v chladničke. Ochutnaj:)
Ingrediencie:
270 g hladkej múky
200 ml teplej vody
1 kávová lyžička soli
1 kávová lyžička sušeného droždia
50 g olív
50 g červenej papriky
1 mozzarella
2 asi 0,5cm široké a 10 cm dlhé plátky slaniny
1 šalotka
olivový olej na potretie
Postup:
Do hrnčeka s vodou si pridám 1 lyžičku droždia, premiešam a počkám asi 5 minút kým sa rozpustí. V miske si premiešam múku so soľou, postupne prilievam vodu s droždím a miešam, kým sa nespoja. Na panvici si dozlata osmažím na kocky nakrájanú slaninu s cibuľkou a spolu s nakrájanými olivami, paprikou a mozzarellou zamiešam do cesta. Cesto je lepivé, takže si ho posypem ešte hladkou múkou, zakryjem utierkou a nechám kysnúť pri izbovej teplote 1 hodinu. (Ja som si ho už premiestnila do ošatky, ale ide to aj bez nej). Po hodine cesto premiestnime do chladničky a zapneme si rúru na 230°. Keď je rúra vyhriata, vyberiem cesto z chladničky, pomúčenými rukami z neho vytvarujem asi 30 cm bochník, premiestnim ho na vystlaný plech a pečiem 25 – 30 minút do zlata. Vyberiem z rúry, potriem olejom a na mriežke nechám vychladnúť aspoň 1 hodinu. Dobrú chuť. ♡
Chlebik je naozaj vynikajuci ?
Janka,
som veľmi rada, že chutil…ja to jedávam aj namiesto koláča, len tak do ruky:)