Pavlovovej mini tortičky

pavlovova

Pavlovovej tortu som obchádzala roky ako morový dom. Asi preto, že vyzerá taká krehká a ja som sa bála, že ju pri prvej možnej príležitosti rozpučím alebo inak zničím, alebo či ju vôbec dokážem dať v potrebnom stave na plech. Ale na moje prekvapenie je táto krehotinka veľmi jednoduchá. A efektná. Má mnoho variácií: stretla som sa už aj s postupmi, kde na konci po nej lyžicou klepnú a tam kde vznikne kráter, naplnia ju. Prípadne je možné ju dochutiť rôznymi príchuťami pudingu alebo zmeniť farbu pridaním farbiva. No možností je neúrekom.

Názov má podľa ruskej primabaleríny, Anny Pavlovovej, ktorá bola tej doby považovaná za najlepšiu baletku. Na jej počesť pripravil tortu v istom hoteli vo Wellingtone šéfkuchár, ktorý sa inšpiroval jej baletnou sukňou. Dodnes medzi sebou vedie Austrália a Nový Zéland spor, komu tento národný dezert dezertov patrí.

Tak, či tak, Pavlovovej torta je TOP recept. Patrí medzi moje srdcovky a garantujem Ti, že s ňou nemôžeš stúpiť vedľa, lebo je nebesky dobrá.

Ingrediencie:

Na mini korpusy

4 bielka

180 g kryštálového cukru

1 kávová lyžička citrónovej šťavy

2 kávové lyžičky vanilkového pudingu

Na krém

250 g mascarpone

200 ml smotany na šľahanie

1 vanilkový cukor bourbon

2 polievkové lyžice práškového cukru

Na zdobenie:

jahody prípadne iné ovocie

Postup: 

Nahrejem si rúru na 180°C. Dám si šľahať bielka a postupne do nich pridávam cukor. Keď je sneh pevný, pridám puding a citrónovú šťavu a šľahám kým je úplne tuhý. Spoznám to tak, že keď prevrátim metličku, drží sa jej a nepadá mi dole.

Sneh si naplním do zdobiaceho vrecka a na plech vystlaný papierom na pečenie a jemne potretý olejom vytláčam kôpky o priemere 6-7 cm ako keby s kráterom v strede. Tí šikovnejší to iste zvládnu napatlať a vyhĺbiť obyčajnou lyžicou. Vložím do rúry, teplotu ihneď znížim na 110°C a pečiem 35-40 minút. Po upečení rúru pootvorím a ďalších 30 minút v nej košíčky nechám sušiť. Priemerne mi vychádza  asi 15 tortičiek, teda dva plechy a dávam ich do rúry oba naraz. Korpusy si zvyknem pripraviť deň vopred a krémom už potom naplním za niekoľko minút.

Pár hodín vpred alebo tesne pred servírovaním si vyšľahám šľahačku s vanilkovým cukrom a následne ručne zašľahám mascarpone a cukor. Naplním si vrecko na zdobenie krémom, naplním ním tortičky a vrch dozdobím nakrájanými jahodami.

3 comments

  1. Iva says:

    Opravim chybicku, mesto sa vola Wellington. Tvoj recept sice robit nebudem (mam vlastny priamo z Noveho Zelandu 😉 ), ale chystam sa na Tvoj camembert, wrapy a mozno aj lososa. Rychle recepty, vyzeraju super, pokracuj v pisani!

    • AnnaWoletz says:

      Mila Ivka, WOOOOW, ze disponujes takymto originalnym receptom@=
      Velmi dakujem za upozornenie, pismenko je doplnene 😉
      A dufam, ze sa recepty vydaria podla predstav..nam velmi chutia, tak budem sa nadalej snazit priniest nieco chutne a rychle:)

  2. majka says:

    tak som vyskúšala, je to super koláčik, keď zo dve hodinky postojí, tak je to “nebíčko v papuľke”. všetkým vrelo odporúčam

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.