Nie je to žiaden objav, ale skvelý recept, ktorý jeme radi a často. Recept je veľmi jednoduchý a nenáročný a mám ho od mojej milej svokričky.
Pamätám si to dodnes, ako sme cestovali z východu do Bratislavy a svokra ako by nám čítala myšlienky, zavolala, nech sa nikde nezastavujeme, lebo nám pripravuje a obed a bude to niečo špeciálne a určite neuhádneme čo. Mala pravdu v oboch prípadoch. Okrem toho, že sme to neuhádli, boli sme nadšení spojením jemnučkého mäska a sliviek. Výborný recept, za ktorý jej ďakujem 🙂
Ingrediencie: (4 porcie)
1 bravčová panenka
sušené slivky (ca 100 g/15 ks)
olej
maslo
soľ, mleté čierne korenie
1 dcl vody (ak máme, tak vývar)
Postup:
Do panenky si nožom alebo opačným koncom varechy urobím po celej dĺžke otvor. (Mäsko je jemné a poddajné, tak ho ešte môžem prstami roztiahnuť). A do otvoru natlačím toľko sliviek, koľko sa mi vmestí. Panenku zo všetkých strán osolím a okorením a sprudka opečiem zo všetkých strán. Preložím do pekáča spolu s výpekom, pridám dve lyžice masla, podlejem vodou alebo vývarom a pečiem asi pol hodinku na 180°, pričom z času na čas polievam panenku výpekom. Po upečení nakrájam asi na centimetrové plátky a podávam napríklad so zapekanými zemiakmi s parmezánom.