Je to rokmi overený babičkovský recept s malým prídavkom. S cestom sa super pracuje, koláčiky sú výborné krehké a rozplývajú sa na jazyku. A k receptu som pripojila aj niekoľko rád na koniec, tak nech to u Teba rozvoniava rovnako skvelo ako dnes u nás:)
Ingrediencie (25 koláčikov):
250 g hladkej múky
160 g masla
80 g práškového cukru
2 žĺtky
2 kávové lyžičky šťavy z citróna
nastrúhaná citrónová kôra z 1/2 citróna (nemusí byť)
Postup:
V miske zmiešam všetky preosiate sypké ingrediencie, pridám citrónovú kôru, žĺtky, citrónovú šťavu, a nakoniec postupne primiešavam kúsky masla. Keď mám cesto vymiesené na homogénnu hmotu, nechám ho odležať na pol hodinku v chladničke. Cesto rozvaľkáme na jemne pomúčenej doske a vykrajujeme rôzne tvary (polovicu z nich s dierkou), a pečieme na 170°C do ružova asi 8 minút. Koláčiky odporúčam zlepiť ríbezľovým džemom (recept na domáci džem nájdeš aj v starších príspevkoch).
Tip 1: Cesto po vybratí z chladničky nechám 5 minút odpočívať pri izbovej teplote alebo ho trocha poprehadzujem v rukách, aby nebolo také tuhé a lepšie sa mi s ním pracovalo.
Tip 2: Ak je cesto príliš sypké, pridám do neho lyžicu bieleho jogurtu.
Tip 3: Keď chcem, aby cukor bol na vrchných koláčikoch, nie však na stredovej dierke na džeme, pocukrujem si najprv vrchné tvary a až potom koláčiky spájam lekvárom.
Tip 4: Zlepené koláčiky ukladám do krabice až nasledujúci deň, aby spolu dobre držali.