Jedného dňa dokvitol manžel domov, že jeho kolega doniesol do práce z Portugalska úžasné koláčiky a či by som ich neskúsila napiecť. Tak som si našla recept a upiekla mu ich, a veľmi si pochvaľoval. Mne sa však zdali nesmierne sladké, pretože každý originálny recept obsahoval pol kila cukru. Tak sa na mňa snáď nikto nenahnevá, že som dávku znížila viac než o polovicu:))
Sú výborné❤
Ingrediencie:
600 g lístkového cesta
7 žĺtkov
220 g kryštálového cukru
50 g hladkej múky
500 ml mlieka
150 ml vody
asi 10 cm citrónová kôra v celku
kúsok celej škorice
Postup:
Pripravíme si dve panvice a do jednej z nich dáme rozpustiť na slabom plameni vodu s cukrom a škoricou. V druhej panvici na strednom plameni do mlieka vmiešame metličkou múku tak, aby nevznikli hrudky. Pridáme citrónovú kôru a za stáleho miešania presunieme nad stredný plameň kým nezhustne (trvá to asi 5 minút). Potom spolu zmiešame sirup a mlieko, vyberieme škoricu a citrónovú kôru a necháme vychladnúť. Po vychladnutí po jednom primiešavame žĺtka.
Medzitým si vyvaľkáme cesto na pomúčenej doske, zrolujeme do valčeka a nakrájame asi na 2 centimetrové kúsky.
Z nich potom prstami tvarujeme z cesta tenké košíčky podľa formičiek. (Použila som formu na muffiny.)
Použila som formu na muffiny.
Do takto pripravených košíčkov nalejeme pripravený krém asi 1 cm od okraja.
Pečieme pri teplote 220 ℃ asi 18 minút kým nevzniknú na povrchu hnedé fliačiky.
Prajem dobrú chuť:)
a koľko asi tých košíčkov vyšlo z uvedenej dávky
Zdravim, vyslo ich asi 20. Podla hrubky kosickov Vam vzdy vyjde okolo 20-24 košíškov:)
Zdravim, vyslo ich asi 20. Podla hrubky kosickov Vam vzdy vyjde okolo 20-24 kosickov:)