Košíčky plnené žĺtkovým krémom (Pastéis de nata)

Jedného dňa dokvitol manžel domov, že jeho kolega doniesol do práce z Portugalska úžasné koláčiky a či by som ich neskúsila napiecť. Tak som si našla recept a upiekla mu ich, a veľmi si pochvaľoval. Mne sa však zdali nesmierne sladké, pretože každý originálny recept obsahoval pol kila cukru. Tak sa na mňa snáď nikto nenahnevá, že som dávku znížila viac než o polovicu:))

Sú výborné❤ 

Ingrediencie:

600 g lístkového cesta

7 žĺtkov

220 g kryštálového cukru

50 g hladkej múky

500 ml mlieka

150 ml vody

asi 10 cm citrónová kôra v celku

kúsok celej škorice

Postup:

Pripravíme si dve panvice a do jednej z nich dáme rozpustiť na slabom plameni vodu s cukrom a škoricou. V druhej panvici na strednom plameni do mlieka vmiešame metličkou múku tak, aby nevznikli hrudky.  Pridáme citrónovú kôru a za stáleho miešania presunieme nad stredný plameň kým nezhustne (trvá to asi 5 minút). Potom spolu zmiešame sirup a mlieko, vyberieme škoricu a citrónovú kôru a necháme vychladnúť. Po vychladnutí po jednom primiešavame žĺtka.

Medzitým si vyvaľkáme cesto na pomúčenej doske, zrolujeme do valčeka a nakrájame asi na 2 centimetrové kúsky.

Z nich potom prstami tvarujeme z cesta tenké košíčky podľa formičiek. (Použila som formu na muffiny.)

Použila som formu na muffiny.

Do takto pripravených košíčkov nalejeme pripravený krém asi 1 cm od okraja.

Pečieme pri teplote 220 ℃ asi 18 minút kým nevzniknú na povrchu hnedé fliačiky.

Prajem dobrú chuť:)

 

3 comments

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.