Kapustníky

Manžel často spomínal, že si zvykol dať kedysi kapustník a veľmi mu to chutilo. Či nespravím? Hmm…no aj by som spravila, keby som tušila, ako to má chutiť a vyzerať. Najprv som ich pripravila na sladko a aj keď chutili výborne, nebolo to ono. Ale s verziou na slano som uspela a vždy, keď ich pripravím, tak sa poteší. Dokonca sa tento recept udomácnil aj u mojej mamky, čo je pre mňa veľká pocta.

Ingrediencie: 

Na cesto:

300 g hladkej múky

150 ml vlažného mlieka

1 veľká lyžica bravčovej masti

15 g droždia

1 kávová lyžička kryštálového cukru

1/2 kávovej lyžičky soli

1 vajce

maslo na pomastenie

Na plnku:

1/4 malej kapusty

1 malá cibuľa

50 g slaniny

2 polievkové lyžice masla

soľ, mleté korenie a drvená rasca na dochutenie

Postup:

Kvások si pripravím tak, že do mlieka si rozdrobím droždie, pridám cukor, zakryjem utierkou a nechám 15 minút kysnúť.

Kapustu nakrájam na malé kúsky a osolím asi lyžičkou soli. Na masle si opečiem do zlata nakrájanú cibuľku spolu s nakrájanou slaninou. Pridám kapustu a ochutím mletým korením a rascou. Zamiešam, podlejem asi 0,5 dcl vody a na miernom plameni dusím do mäkka. Na konci ochutnám a podľa potreby ešte ochutím. Takto pripravenú kapustu si nechám vychladnúť.

Do múky pridám kvások, soľ, vajíčko, masť, a všetko spolu poriadne premiešam. Vypracujem si vláčne cesto. Cesto si zvrchu trocha pomúčim, zakryjem utierkou a nechám aspoň pol hodiny odpočúvať, kým zdvojnásobí svoj objem. Potom si ho na pomúčenej doske vyvaľkám na tenký plát a rozdelím na 12-15 rovnakých častí (veľkosťou asi ako na buchty). Každú naplním kapustou a prstami cesto vzadu spolu pozliepam  podobne na spôsob buchtičky. Následne v dlaniach stlačím na hrubú placku.

Poukladám na plech, vystlaným papierom na pečenie, a pečiem v rúre na 180°C asi 20 minút. Po vybratí potriem ešte rozpusteným maslom.

Prajem dobrú chuť 

 

 

 

 

One comment

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.