Tak sme si tento rok spríjemnili leto na chate a nadýchali sa trocha čerstvého vzduchu. Keďže každý deň sme sa vybrali na dlhšiu či kratšiu prechádzku a zakaždým doniesli aspoň desať hríbov, tak rástla nielen zásoba sušených hríbov, ale aj naša spokojnosť. A k tej už tradičnej chatičkovej pohode patrí aj mrvancová polievka, ktorá rozvonia každý kút.
Ingrediencie:
2 veľké čerstvé hríby (prípadne mix hríbov)
100 g slaniny
2 zemiaky
100 g hladkej múky
polohrubá múka
olej
soľ, mletá rasca, sladká mletá paprika a čierne korenie
2,5 l vody voda
Postup:
V osolenej vode s trochou rasce nechám asi 20 minút variť nakrájané hríby. Zároveň si slaninu nakrájanú na kocky opražím na oleji a odstavím. Do vody s hríbmi pridám nakrájané zemiaky, soľ a korenie, a začnem si robiť mrvance. Polievku naďalej nechám variť. V miske si asi s 2-3 polievkovými lyžicami vody spravím s hladkou múkou tuhé cesto. Palcom a ukazovákom si z cesta trhám malé kúsky a pomocou polohrubej múky ich trocha obalím, aby sa nezlepili a postupne ich hádžem do hrnca s polievkou. Nechám ešte chvíľu povrieť, ku koncu pridám slaninu a polievku podľa potreby dochutím. Podávam s dobrým čerstvým chlebom.
mňamka, škoda, že už je po lete