Táto polievočka je tradičná na našom vianočnom stole a vybojovala si medzi všetkými ostatnými kandidátkami svoje čestné miesto. Má nádhernú krémovú textúru a výnimočnú chuť. Ak ste sa ešte nerozhodli, akú polievku pripraviť, túto hríbovú vám odporúčam všetkými desiatimi 🙂
Ingrediencie:
veľká hrsť sušených hríbov
4 – 5 zemiakov (podľa veľkosti)
1,5 dcl plnotučného mlieka
1 PL masla
2 PL hladkej múky
250 ml 33 % smotany
1 bobkový list
2 KL octu
mix čierneho a nového celého korenia (spolu asi 6 – 7 guličiek)
soľ a cukor na dochutenie
Postup:
Najskôr namočíme hríby v teplej vode asi na 30 minút. Potom dáme variť do cca 1 litra vody, pridáme 1-2 bobkové listy, soľ, niekoľko guľôčok nového a čierneho korenia, a varíme cca ¾ hodiny. Potom pridáme na kocky nakrájané zemiaky a uvaríme do mäkka. Prilejeme ešte vodu, ak je potrebné – aby bolo cca 1,5-2 l polievky, a ďalej varíme. Medzitým na panvicu dáme 1 lyžičku masla a 1 lyžičku hladkej múky. Urobíme svetlú zápražku, zalejeme cca 1-2 dcl plnotučného mlieka alebo smotany na varenie a miešame, kým nám nezhustne (ak sa nám urobili hrčky alebo koža na povrchu, cez sitko precedíme). Pridáme do polievky. a ďalej varíme. V ďalšej miske rozšľaháme 1 kelímok (200 -250 ml) šľahačkovej smotany a cca 1 lyžicu hladkej múky, vlejeme do polievky a prevaríme. Nakoniec dochutíme soľou, cukrom a octom na nám príjemnú sladko-kyslú chuť.