Hríbová smotanová polievka

Táto polievočka je tradičná na našom vianočnom stole a vybojovala si medzi všetkými ostatnými kandidátkami svoje čestné miesto. Má nádhernú krémovú textúru a výnimočnú chuť. Ak ste sa ešte nerozhodli, akú polievku pripraviť, túto hríbovú vám odporúčam všetkými desiatimi 🙂

Ingrediencie: 

veľká hrsť sušených hríbov

4 – 5 zemiakov (podľa veľkosti)

1,5 dcl plnotučného mlieka

1 PL masla

2 PL hladkej múky

250 ml 33 % smotany

1 bobkový list

2 KL octu

mix čierneho a nového celého korenia (spolu asi 6 – 7 guličiek)

soľ a cukor na dochutenie

Postup:

Najskôr namočíme hríby v teplej vode asi na 30 minút. Potom dáme variť do cca 1 litra vody, pridáme 1-2 bobkové listy, soľ, niekoľko guľôčok nového a čierneho korenia, a varíme cca ¾ hodiny. Potom pridáme na kocky nakrájané zemiaky a uvaríme do mäkka. Prilejeme ešte vodu, ak je potrebné – aby bolo cca 1,5-2 l polievky, a ďalej varíme. Medzitým na panvicu dáme 1 lyžičku masla a 1 lyžičku hladkej múky. Urobíme svetlú zápražku, zalejeme cca 1-2 dcl plnotučného mlieka alebo smotany na varenie a miešame, kým nám nezhustne (ak sa nám urobili hrčky alebo koža na povrchu, cez sitko precedíme). Pridáme do polievky.  a ďalej varíme. V ďalšej miske rozšľaháme 1 kelímok (200 -250 ml) šľahačkovej smotany a cca 1 lyžicu hladkej múky, vlejeme do polievky a prevaríme. Nakoniec dochutíme soľou, cukrom a octom na nám príjemnú sladko-kyslú chuť.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.