Krásny, jednoduchý a elegantný dezert, ktorý vynikne pri každej príležitosti.
Ingrediencie:
Panna cotta:
200 ml smotany na šľahanie 33 %
70 g zmäknutého gaštanového pyré
1 kávová lyžička želatíny v prášku
Karamel:
50 g kryštálového cukru
50 ml smotany na šľahanie 33 % (predom si ju vyberiem, aby mala izbovú teplotu)
10 ml rozpusteného masla
Postup:
Do malej mištičky dám lyžicu vody a nasypem tam želatínu. Nechám postáť a medzitým si pripravím panna cottu. Do kastrólika si nalejem smotanu, pridám gaštanové pyré a neustále miešam nad stredným plameňom, kým sa nám tieto dve hmoty spoja.
Keď smotana s rozpusteným gaštanovým pyré začne vrieť, pridám želatínu. Povarím na slabom plameni asi 2 minútky, kým sa želatína rozpustí. Túto zmes najskôr precedím a potom ju vylejem do olejom jemne vymazaných formičiek. Dám do chladničky na 4-6 hodín, aby stuhla.
Karamel si pripravím tak, že v malom kastróliku alebo panvici si nechám rozpustiť cukor a miešam dovtedy, kým nechytí zlatú farbu. Potom doň opatrne prilievam smotanu, potom maslo a keď to spolu všetko zamiešam, vznikne nám krásny hladký karamel.
Panna cottu si potom vykolpím na tanier a prelejem karamelom. Dobrú chuť ❤
no hneď by som si dala, káva už je navarená.