Eton mess je veľmi obľúbený britský dezert pozostávajúci originálne z polámaných snehových pusiniek, jahôd a šľahačky. Svoj názov dostal podľa Eton College, kde sa tradične podáva každý rok počas kriketového zápasu. Hovorí sa, že tento dezert sa mal podávať pôvodne ako Pavlovovej torta, ale pri transporte sa polámala a práve takýmto spôsobom ju nielen zachránili, ale objavili tento neskutočný dezert.
Ingrediencie:
3 bielka
štipka soli
150 g kryštálového cukru
3 kávové lyžičky šťavy z citróna
1 kávová lyžička škrobu (alebo môžete použiť pudingový prášok)
500 ml smotany na šľahanie
1 polievkovú lyžicu cukru (nemusí byť, pusinky sú dostatočne sladké)
250 g čerstvých jahôd
200 g čerstvých čučoriedok
Postup:
Vyšľahám si bielka spolu so štipkou soli a cukrom a keď už sú tuhé, pridáme šťavu z citróna a nakoniec škrob. Všetko spolu ešte šľahám kým sneh nie je taký tuhý, že po vybratí nám na metličke drží tvar.
Vyšľahané bielka si prenesiem do cukrárenského vrecka a nastriekam pusinky o priemere asi 5-7 cm na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložím do rúry a nechám sušiť pri teplote 100°C ca 90 minút. Po dopečení nechám pootvorené dvierka rúry a nechám ich sušiť ešte asi hodinku. Pusinky nalámem do sklenenej misy, posypem ovocím, navrstvím šľahačku a tento postup opakujem kým nie je misa naplnená. Vložím do chladničky a po pol hodinke môžem podávať. (Dezert si pripravím maximálne 2 hodiny vopred, aby nám neklesla šľahačka).
Za suroviny na recept ďakujem internetovému obchodu s potravinami Svet Bedničiek www.svetbedniciek.sk