Tak, a toto je recept môjho detstva. Pamätám si, ako sme na jeseň vždy tlačili kapustu do tmavohnedých súdkov a potom čakali kedy z nej niečo bude. Mamka nám potom častokrát varievala túto dobrotu, s ktorou sa s vami podelím. Neverila, som, že na dochutenie slúži jedna jediná ingrediencia. A naozaj stačí, veď posúďte sami. Dobrú chuť❤
P.S: Prezradím na manžela, že si zvykne vždy ešte priložiť:)
Ingrediencie:
1 kg kyslej kapusty
1 cibuľa
1 polievková lyžica kryštálového cukru
1 polievková lyžica bravčovej masti
1 hrsť sušených hríbov
1 hrsť sušených sliviek
3 klobásy
voda
Postup:
Asi v 2 deci vlažnej vody si vopred namočím sušené hríby aspoň na 20 minút. Potom na masti smažím spolu s cukrom na drobno nakrájanú cibuľku do karamelovo – hneda (trvá to približne 5 minút). Pridám premytú kyslú kapustu, hríby spolu s vodou (aby sme neprišli o skvelú chuť hríbov), zakryjem a dusím do mäkka asi 45 minút. Počas varenia sem tam premiešam a ak je potrebné, podlejem ešte trochou vlažnej vody. Pred koncom pridám klobásu spolu so sušenými slivkami a podusím ešte asi 15 minút. Najlepšie je nechať takto pripravenú kapustu odležať do druhého dňa, ale keď neviete vydržať, jedzte hneď. Odporúčam podávať ako večeru, či obed spolu s krajcom čerstvého chleba:)