K letu neodmysliteľne patrí zelenina najrôznejšieho druhu. A to je ten pravý moment na prípravu vegety. Nádherne vonia, jedlu dodá skvelú chuť a je bez nechcených konzervantov a chemických dochucovadiel. A hoci najpracnejšie na nej je strúhať, strúhať a ešte raz strúhať, výsledkom budete nadšení zakaždým keď otvoríte nádobu s vegetou a privoniate si:)
Ingrediencie:
5 ks veľkej mrkvy
3 ks veľkého petržlenu
1 stredne veľký zeler zeler
1 stredne veľká cibuľa
3 strúčiky cesnaku
1 zväzok petržlenovej vňate
1 zväzok ligurčeku
10-15 cm póru
1 kávová lyžička kurkumy
Postup:
Všetku zeleninu si očistím a vňate umyjem. Mrkvu, petržlen a zeler postrúham na jemnom strúhadle. Cibuľu, cesnak, pór a vňate nakrájam najemno. A všetko si vyložím na plechy vystlané papierom na pečenie a nechám usušiť na slnku. Keď nemám túto možnosť, použijem sušičku alebo zeleninu suším v rúre na pri teplote 40-50 °C. Zeleninu z času na čas premiešam a keď je už úplne vysušená, dám ju do sekáčika a najemno posekám. Kto má rád hrubšie, môže ju kľudne nechať bez sekania. Na konci pridám kurkumu, poriadne ešte raz všetko premiešam a uskladním v suchej uzatvorenej nádobe. (Soľ do vegety nepridávam, lebo jedlo solím tak či tak, ale ak chcete, soľ si do vegety môžete pridať).
veľmi dobre vyzerá táto vegeta. A ešte je aj zdravá.