Domáca vegeta

K letu neodmysliteľne patrí zelenina najrôznejšieho druhu. A to je ten pravý moment na prípravu vegety. Nádherne vonia, jedlu dodá skvelú chuť a je bez nechcených konzervantov a chemických dochucovadiel. A hoci najpracnejšie na nej je strúhať, strúhať a ešte raz strúhať, výsledkom budete nadšení zakaždým keď otvoríte nádobu s vegetou a privoniate si:)

Ingrediencie:

5 ks veľkej mrkvy

3 ks veľkého petržlenu

1 stredne veľký zeler zeler

1 stredne veľká cibuľa

3 strúčiky cesnaku

1 zväzok petržlenovej vňate

1 zväzok ligurčeku

10-15 cm póru

1 kávová lyžička kurkumy

Postup:

Všetku zeleninu si očistím a vňate umyjem. Mrkvu, petržlen a zeler postrúham na jemnom strúhadle. Cibuľu, cesnak, pór a vňate nakrájam najemno. A všetko si vyložím na plechy vystlané papierom na pečenie a nechám usušiť na slnku. Keď nemám túto možnosť, použijem sušičku alebo zeleninu suším v rúre na pri teplote 40-50 °C. Zeleninu z času na čas premiešam a keď je už úplne vysušená, dám ju do sekáčika a najemno posekám. Kto má rád hrubšie, môže ju kľudne nechať bez sekania. Na konci pridám kurkumu, poriadne ešte raz všetko premiešam a uskladním v suchej uzatvorenej nádobe. (Soľ do vegety nepridávam, lebo jedlo solím tak či tak, ale ak chcete, soľ si do vegety môžete pridať).

 

One comment

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.