Čokoládové tartaletky

coko-tartaletky

Tartaletky alebo tarts sú pre mňa spolu s Pavlovovou tortou vizuálne jednými z najkrajších dezertov. Aj keď vyzerajú náročne, košíčky z krehkého cesta v pomere 3:2:1 (múka, maslo, cukor) si vieš pripraviť vopred a neskôr už len naplniť krémom, čokoládou, pudingom, či ovocím. Takže milý pekár/pekárka, keď chceš byť veľmi veľmi chválený, s chuťou do toho:)

Ingrediencie: 

Na košíčky:

210 g hladkej múky

140 g zmäknutého masla

70 g múčkového cukru

2 žĺtky

1 kávová lyžička citrónovej šťavy

Na čoko polevu:

100 g kvalitnej horkej čokolády

1/2 šálky smotany na šľahanie (1 dcl)

1 polievková lyžica masla

Príprava:30 minút Pečenie: 15 minút

Postup:

  1. Zmäknuté maslo vymiešam spolu so žĺtkami a cukrom tak, aby sa jednotlivé ingrediencie prepojili. Pridám citrónovú šťavu a múku, a cesto aspoň na 30 minút uložím zabalené do fólie do chladničky. Cesto potom vyvaľkám na tenký 4 milimetrový plát, z ktorého vykrojím okrúhle kolieska a poukladám do formičiek.
  2. Poprepichujem dno vidličkou a dám piecť do rúry na 180 stupňov na asi 15 minút.
  3. Nechám vychladnúť a potom ich opatrne povyberám z formičiek. Mám silikónové, takže mi to ide dosť ľahko a keďže majú nepriľnavý povrch, nie je potrebné ich vopred vymastiť.
  4. Čoko náplň si pripravím dvoma spôsobmi: Pri prvom si čokoládu nechám rozpustiť vo vodnom kúpeli” Čokoládu nalámem na kúsky do misky a nechám rozpustiť nad druhou nádobou s vriacou vodou. Pridám maslo a horúcu, nie však vriacu smotanu. Alebo si môžete čokoládu nalámať do misky, zaliať horúcou smotanou a premiešavať kým sa čokoláda nerozpustí. Následne pridať maslo.
  5. Čokoládu nechám vychladnúť a tartaletky podávam najlepšie s malinami/jahodami a kopčekom crème fraîche.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.