Citrónový koláč s domácim citrónovým krémom (lemon curd)


To je koláč, ktorý vždy zmizne ako keby mávnutím čarovného prútika. Recept som našla pred rokmi ani neviem kde, a dnes už mi ostala len moja upravená verzia na papieri a tú si, ako veľký milovník citrónových koláčov, patrične chránim. Pre vás. Tak nech sa vám skvele pečie:)

Ingrediencie:

4 vajcia

170 g hladkej múky

150 g práškového cukru

150 g masla

1 prášok do pečiva

150 g bieleho jogurtu alebo kyslej smotany

1 citrón

štipka soli

múka a tuk na vymastenie a a vysypanie formy (používam maslo a hrubú múku/alebo krupicu)

Lemon curd (môžete si ho kúpiť alebo pripraviť sami doma)

Domáci lemon curd

šťava a na jemno nastrúhaná kôra (len žtlá časť, nie biela) z 2 bio citrónov

2 vajcia

80 g kryštálového cukru

50 g masla

Postup:

V miske si vyšľahám maslo spolu s cukrom. Pridám citrónovú šťavu spolu s  nastrúhanou citrónovou kôrou. V inej miske vyšľahám bielka spolu so štipkou soli a jemne vmiešam do žĺtkovej zmesi. Pridám jogurt a na konci múku spolu s práškom do pečiva a všetko spolu zamiešam do homogénnej hmoty.  Vylejem do vymastenej a vysypanej formy a pečiem pri 170 °C asi 40 minút.

Domáci lemon curd

Pripravím si vodný kúpeľ (položím misku nad hrniec s vriacou vodou tak, aby sa dno misky nedotýkalo vody). Do misky dám maslo spolu s cukrom, citrónovou šťavou a kôrou, a miešam na miernom plameni, kým sa maslo nerozpustí. V inej miske si vidličkou rozmiešam vajíčka a za stáleho miešania ich pomaly pridávam k maslovej zmesi. Miešam hmotu metličkou, kým nezhustne na konzistenciu pudingu. (trvá to asi 7 – 10 minút) Lemon curd prepasírujem cez sitko do sklenenej nádoby a uchovám v chladničke maximálne 2 týždne.

Koláč nechám vychladnúť na mriežke a po vychladnutí na neho natriem lemom curd, ktorý mu dodá ten správny šmrnc. Dobrú chuť 

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.