To je koláč, ktorý vždy zmizne ako keby mávnutím čarovného prútika. Recept som našla pred rokmi ani neviem kde, a dnes už mi ostala len moja upravená verzia na papieri a tú si, ako veľký milovník citrónových koláčov, patrične chránim. Pre vás. Tak nech sa vám skvele pečie:)
Ingrediencie:
4 vajcia
170 g hladkej múky
150 g práškového cukru
150 g masla
1 prášok do pečiva
150 g bieleho jogurtu alebo kyslej smotany
1 citrón
štipka soli
múka a tuk na vymastenie a a vysypanie formy (používam maslo a hrubú múku/alebo krupicu)
Lemon curd (môžete si ho kúpiť alebo pripraviť sami doma)
Domáci lemon curd
šťava a na jemno nastrúhaná kôra (len žtlá časť, nie biela) z 2 bio citrónov
2 vajcia
80 g kryštálového cukru
50 g masla
Postup:
V miske si vyšľahám maslo spolu s cukrom. Pridám citrónovú šťavu spolu s nastrúhanou citrónovou kôrou. V inej miske vyšľahám bielka spolu so štipkou soli a jemne vmiešam do žĺtkovej zmesi. Pridám jogurt a na konci múku spolu s práškom do pečiva a všetko spolu zamiešam do homogénnej hmoty. Vylejem do vymastenej a vysypanej formy a pečiem pri 170 °C asi 40 minút.
Domáci lemon curd
Pripravím si vodný kúpeľ (položím misku nad hrniec s vriacou vodou tak, aby sa dno misky nedotýkalo vody). Do misky dám maslo spolu s cukrom, citrónovou šťavou a kôrou, a miešam na miernom plameni, kým sa maslo nerozpustí. V inej miske si vidličkou rozmiešam vajíčka a za stáleho miešania ich pomaly pridávam k maslovej zmesi. Miešam hmotu metličkou, kým nezhustne na konzistenciu pudingu. (trvá to asi 7 – 10 minút) Lemon curd prepasírujem cez sitko do sklenenej nádoby a uchovám v chladničke maximálne 2 týždne.
Koláč nechám vychladnúť na mriežke a po vychladnutí na neho natriem lemom curd, ktorý mu dodá ten správny šmrnc. Dobrú chuť ❤