Priznám sa, že nie som veľký fanúšik pizze a vždy si radšej objednám v reštaurácii čokoľvek iné. Asi najskôr preto, lebo u nás je skôr raritou dostať na stôl chrumkavú tenkú prepečenú pizzu. Alebo si ju radšej spravím doma ako dnes. Tu je základný recept na perfektné cesto a skvelý paradajkový základ, dobrú chuť ❤
Ingrediencie:
250 g hladkej múky + múka na podsypanie pri práci s cestom
160 ml vlažnej vody
1/2 sáčku sušeného droždia (3,5 g)
väčšia štipka soli (nabrať medzi prsty)
Základ:
1 paradajkový pretlak (140 g)
140 ml vody
1 paradajka
1 strúčik cesnaku
sušené oregano, soľ, cukor, čierne korenie
1 PL olivového oleja
Podľa chuti:
čerstvé paradajky, čerstvé šampióny, mozzarella, šunka, čerstvá bazalka
Postup:
Múku zmiešam v jednej mise so soľou. V hrnčeku si rozmiešam vo vode lyžičkou droždie kým sa nerozpustí a vlejem do misky s múkou. Cesto si spolu dobre vymiešam a rozdelím na 2 rovnaké diely, z ktorých urobím ako keby bochníčky. Zakryjem ich a nechám 2 hodiny podkysnúť. Potom vyváľkam na čo najtenšie cesto.
Základ si pripravím tak, že na olivovom oleji krátko orestujem cesnak, pridám nakrájanú paradajku, pretlak, vodu, oregano a korenie, a všetko spolu povarím asi 10 minút. Ku koncu ochutnám a pridám podľa potreby cukor a soľ.
Paradajkový základ natriem na cesto, naukladám ingrediencie a pečiem pri teplote 250°C 8-10 minút (pre istotu vždy sledujem rúru kým okraje pizze nezhnednú).
“Pripravené z ingediencií – čerstvej zeleniny od farmárov z internetového obchodu Svet Bedničiek”