Tieto dukátiky rozvoňajú celú kuchyňu a prilákajú aj tých najmenších stravníkov. Je to taký prudko slovenský recept a suroviny naň máme vždy po ruke. Sú mäkkučké, ľahké a chutia ohromne. Ideálne len tak do ruky deťom, na cestu autom, piknik, alebo dospelým k vínku. Nech nemáme na sviatky len samé sladkosti:)
Ingrediencie: (asi 25-30 ks)
1 balenie bryndze (125 g)
3 lyžice zmäknutého masla
1 malú cibuľu šalotku
170 g hladkej múky
1 uvarený zemiak
1 vajce
0,5 – 1 kávová lyžička soli (podľa slanosti bryndze)
žĺtok na potretie
tuk na vymastenie plechu
Postup:
Všetky suroviny si zmiešam na nízkych otáčkach, prípadne ručne na hladkú hmotu a na konci pridám na jemno nakrájanú cibuľku, popučený zemiak a soľ. Na pomúčenej doske vyváľkam cesto na hrúbku asi 1 cm a vykrajujem kolieska s priemerom približne 5 cm. Na záver potriem žĺtkom a pečiem v rúre asi 15 minút pri teplote 180° pokiaľ nechytia zlatú farbu.