Biscotti alebo v modernejšej variante cantuccini sú tradičné talianske mandľové sušienky pochádzajúce z mesta Prato. Sú dvakrát pečené, tvarovo podlhovasté, chrumkavé sušienky, ktoré sa zvyknú servírovať ako poobedný dezert. Keďže sú tvrdé, v Taliansku sa zvyknú namáčať do vína a v ostatných krajinách sa skôr do kávy, latté či kapučína.
Prvýkrát som ich ochutnala pred mnohými rokmi od talianskeho kamaráta, ktorý ich nosieval z domoviny. Potom ich začali podávať ku káve v jednej sieti bratislavských kaviarní a tam som na ne s radosťou chodievala. Po tom ako mi tento koláčik zmenili za iný, neostávalo mi nič iné, len si tieto talianske sušienky pripravovať sama a takto to robím dodnes. Je dobré mať ich pripravené vždy v zásobe a p o m a l y ich vyjedať alebo ich mať napečené pre prípad, že príde návšteva.
Ingrediencie:
250 g hladkej múky
140 g kryštálového cukru
2 vajcia
1 vanilkový cukor
1 polievková lyžica medu
1 kávová lyžička prášku do pečiva
citrónová kôra z polovice citróna
100 g nelúpaných mandlí
1 polievková lyžica amaretta (nemusí byť)
Príprava: 10 minút Pečenie: 20 minút
Postup:
Zmiešam si najprv múku, cukor, vanilkový cukor, prášok do pečiva a vajcia. Pridám med, citrónovú kôru, amaretto a ako posledné pridám mandle. Vymiešam si cesto a na pol hodinku ho odložím do chladničky. Potom rozdelím cesto na dva rovnaké diely a pomocou fólie alebo trochy múky vytvarujem valčeky dlhé asi 30 cm a 5 cm široké. Preložím na plech vystlaný papierom na pečenie a pečiem na 180° asi 30 minút. Potom vytiahnem, teplotu rúry znížim na 160°, valčeky nechám chladnúť 5 minút (nie dlhšie, lebo ak by úplne vychladli, nepodarilo by sa mi ich pokrájať) a nakrájam na plátky hrubé asi 1,5 cm. Znova naukladám na plech a nechám piecť ešte 10 minút. Cantuccini sú na svete a po vychladnutí ich uložím do vzduchotesnej nádoby aj na niekoľko týždňov.