Batátovo – mrkvová polievka s batátovými chipsami

Recept som objavila náhodne, keď som ochutnala rozmixované neochutené mrkvovo-batátové pyré pre moju dcérku. Mňáám. Trochu som to ešte vyšperkovala a vznikla táto výborná polievka. Textúrou a farbou pripomína tekvicovú, no keďže sladké zemiaky sú čoraz viac obľúbené u detí, osloví aj malých jedákov. 

Polievka:

2 batáty (čo sa množstva zemiakov a mrkvy týka, dala som ich v pomere 1:1 – závisí od gramáže)

3 mrkvy

1 šalotka

1 kopcovitá polievková lyžica bieleho jogurtu (prípadne kyslej smotany)

1 l vývaru

1 PL masla, 1 PL olivového oleja

soľ, čierne korenie

Príprava: 20 minút

Batátové chipsy:

1 batát

1 polievková lyžica škrobu

2 PL olivového oleja

soľ podla potreby

voda

Príprava: 30 minút

Postup:

Na lyžici masla a lyžici oleja osmažím do zlata nakrájanú cibuľku (asi také 3 minúty). Pridám nakrájanú mrkvu a zemiaky, podlejem vývarom a varím do mäkka asi 20 minút.  Následne pridám jogurt, rozmixujem dohladka a dochutím podľa potreby soľou a korením.

Kto má rád exotickejšie chute, môže pridať trochu zázvoru alebo čili. (Ak máš rád redšiu polievku, zrieď ju ešte trochou vývaru alebo vodou).

Chipsy si pripravím tak, že zemiaky nakrájam na čo najtenšie plátky a ponorím ich na 15 minút do teplej vody so škrobom. Potom ich papierovou utierkou osuším, pokvapkám olivovým olejom a poukladám v jednej vrstve na papierom vystlaný plech. Pečiem  pri teplote 200˚C asi 20 minút do zlata. (v polovici pečenia plátky obrátim). Keďže každá rúra pečie ináč, odporúčam si chipsy pri pečení sledovať a riadiť sa svojou intuíciou. Po upečení nechám chipsy vychladnúť, dochutím soľou a podávam k polievke namiesto krutónov.

 

One comment

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.