Recept som objavila náhodne, keď som ochutnala rozmixované neochutené mrkvovo-batátové pyré pre moju dcérku. Mňáám. Trochu som to ešte vyšperkovala a vznikla táto výborná polievka. Textúrou a farbou pripomína tekvicovú, no keďže sladké zemiaky sú čoraz viac obľúbené u detí, osloví aj malých jedákov.
Polievka:
2 batáty (čo sa množstva zemiakov a mrkvy týka, dala som ich v pomere 1:1 – závisí od gramáže)
3 mrkvy
1 šalotka
1 kopcovitá polievková lyžica bieleho jogurtu (prípadne kyslej smotany)
1 l vývaru
1 PL masla, 1 PL olivového oleja
soľ, čierne korenie
Príprava: 20 minút
Batátové chipsy:
1 batát
1 polievková lyžica škrobu
2 PL olivového oleja
soľ podla potreby
voda
Príprava: 30 minút
Postup:
Na lyžici masla a lyžici oleja osmažím do zlata nakrájanú cibuľku (asi také 3 minúty). Pridám nakrájanú mrkvu a zemiaky, podlejem vývarom a varím do mäkka asi 20 minút. Následne pridám jogurt, rozmixujem dohladka a dochutím podľa potreby soľou a korením.
Kto má rád exotickejšie chute, môže pridať trochu zázvoru alebo čili. (Ak máš rád redšiu polievku, zrieď ju ešte trochou vývaru alebo vodou).
Chipsy si pripravím tak, že zemiaky nakrájam na čo najtenšie plátky a ponorím ich na 15 minút do teplej vody so škrobom. Potom ich papierovou utierkou osuším, pokvapkám olivovým olejom a poukladám v jednej vrstve na papierom vystlaný plech. Pečiem pri teplote 200˚C asi 20 minút do zlata. (v polovici pečenia plátky obrátim). Keďže každá rúra pečie ináč, odporúčam si chipsy pri pečení sledovať a riadiť sa svojou intuíciou. Po upečení nechám chipsy vychladnúť, dochutím soľou a podávam k polievke namiesto krutónov.
ďakujem krásne za recept, polievka je fakt výborná! Chipsy sa mi robiť nechcelo, ale polievku urobím určite aj nabudúce.