Gaštanová panna cotta s domácim karamelom

Krásny, jednoduchý a elegantný dezert, ktorý vynikne pri každej príležitosti. 

Ingrediencie:

Panna cotta:

200 ml smotany na šľahanie 33 %

70 g zmäknutého gaštanového pyré

1 kávová lyžička želatíny v prášku

Karamel:

50 g kryštálového cukru

50 ml smotany na šľahanie 33 % (predom si ju vyberiem, aby mala izbovú teplotu)

10 ml rozpusteného masla

Postup:

Do malej mištičky dám lyžicu vody a nasypem tam želatínu. Nechám postáť a medzitým si pripravím panna cottu. Do kastrólika si nalejem smotanu, pridám gaštanové pyré a neustále miešam nad stredným plameňom, kým sa nám tieto dve hmoty spoja.
Keď smotana s rozpusteným gaštanovým pyré začne vrieť, pridám želatínu. Povarím na slabom plameni asi 2 minútky, kým sa želatína rozpustí. Túto zmes najskôr precedím a potom ju vylejem do olejom jemne vymazaných formičiek. Dám do chladničky na 4-6 hodín, aby stuhla.

Karamel si pripravím tak, že v malom kastróliku alebo panvici si nechám rozpustiť cukor a miešam dovtedy, kým nechytí zlatú farbu.  Potom doň opatrne prilievam smotanu, potom maslo a keď to spolu všetko zamiešam, vznikne nám krásny hladký karamel.

Panna cottu si potom vykolpím na tanier a prelejem karamelom. Dobrú chuť 

 

 

 

One comment

Pridaj komentár