Domáci datľový sirup

Jáááj ani neviem ako som sa k nemu dopracovala. Ale zo dňa na deň si čoraz viac a viac vážim túto plodinu a žasnem nad jej variabilitou. Neviem, či ste mali možnosť ochutnať čerstvé ďatle (konkrétne mejdoul), ale ak sa takáto možnosť naskytne, neváhajte ani sekundu. Je to ako prírodný karamel, rozpúšťa sa na jazyku a exploduje vám v ústach. Proste chutia fantasticky:)

Okrem toho, že ich vieme kúpiť sušené, mäkké, polosuché, vykôstkované, či s kôstkami, často ich používame vo forme sirupov ako alternatívy sladidiel. Takýto sirup je viac než jednoduché vyrobiť si aj doma. Ako na to?

Ingrediencie:

1 balíček sušených bezkôstkových datlí (150 g)

1 hrnček horúcej vody (250 ml)

Postup:

Datle poriadne umyjeme, dáme do misky a zalejeme horúcou vodou. Necháme postáť asi 2  hodiny. Potom datle spolu s vodou rozmixujem a prepasírujem cez handričku. Prepasírovanú tekutinu potom nechám vrieť na slabom plameni asi 15-20 minút, kým sa nám sirup nezredukuje na požadovanú hustotu. A sirup je hotový 🙂 (Je potrebné ho sledovať a občasne miešať, aby sa nám nepripálil. A priznám sa, že netuším, ako ho skladovať a ako dlho vydrží. Istota je v chladničke, ale ja ho mám na poličke v sklenej fľaštičke asi pol roka a je stále výborný).

P.S: Nerada jedlo vyhadzujem a keď si tiež kladieš otázku, čo s datľami, ktoré nám ostali, tak ich môžeš použiť napríklad do sušienok ako základ cheesecaku alebo napríklad do akéhokoľvek receptu s vločkami ako sladidlo:)

 

 

 

One comment

Pridaj komentár