Chrumkavá domáca pizza

Priznám sa, že nie som veľký fanúšik pizze a vždy si radšej objednám v reštaurácii čokoľvek iné. Asi najskôr preto, lebo u nás je skôr raritou dostať na stôl chrumkavú tenkú prepečenú pizzu. Alebo si ju radšej spravím doma ako dnes. Tu je základný recept na perfektné cesto a skvelý paradajkový základ, dobrú chuť 

Ingrediencie:

250 g hladkej múky + múka na podsypanie pri práci s cestom

160 ml vlažnej vody

1/2 sáčku sušeného droždia (3,5 g)

väčšia štipka soli (nabrať medzi prsty)

 

Základ:

1 paradajkový pretlak (140 g)

140 ml vody

1 paradajka

1 strúčik cesnaku

sušené oregano, soľ, cukor, čierne korenie

1 PL olivového oleja

 

Podľa chuti:

čerstvé paradajky, čerstvé šampióny, mozzarella, šunka, čerstvá bazalka

Postup:

Múku zmiešam v jednej mise so soľou. V hrnčeku si rozmiešam vo vode lyžičkou droždie kým sa nerozpustí a vlejem do misky s múkou. Cesto si spolu dobre vymiešam a rozdelím na 2 rovnaké diely, z ktorých urobím ako keby bochníčky. Zakryjem ich a nechám 2 hodiny podkysnúť. Potom vyváľkam na čo najtenšie cesto.

Základ si pripravím tak, že na olivovom oleji krátko orestujem cesnak, pridám nakrájanú paradajku, pretlak, vodu, oregano a korenie, a všetko spolu povarím asi 10 minút. Ku koncu ochutnám a pridám podľa potreby cukor a soľ.

Paradajkový základ natriem na cesto, naukladám ingrediencie a pečiem pri teplote 250°C 8-10 minút (pre istotu vždy sledujem rúru kým okraje pizze nezhnednú).

„Pripravené z ingediencií – čerstvej zeleniny od farmárov z internetového obchodu Svet Bedničiek

 

Pridaj komentár